« Τροποποίηση του κέντρου ελέγχου της όρεξης | Επικίνδυνες οι βαφές μαλλιών »


Φονικός σταφυλόκοκκος

Μικρόβιο υπερ-ανθεκτικό στα αντιβιοτικά

ΕRΤ.GR
alt

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι λοιμωξιολόγοι, μετά την εμφάνιση και στην Ελλάδα κρουσμάτων του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά "χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου", που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονία

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι λοιμωξιολόγοι, μετά την εμφάνιση και στην Ελλάδα κρουσμάτων ενός επικίνδυνου μικροβίου, που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονία. Το βακτήριο ονομάζεται "χρυσίζων σταφυλόκοκκος", είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, πολύ μεταδοτικό και προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους.

Είχε εντοπιστεί πριν από πενήντα χρόνια, αλλά άγνωστο γιατί, επανεμφανίστηκε με φονική μορφή.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι αν το μικρόβιο μπει στα νοσοκομεία θα υπάρξουν πολλά θύματα.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου εντοπίζεται σε ασθενείς την τελευταία διετία .

Προσβάλλει απολύτως υγιή άτομα και αθλητές και δυστυχώς το 7 στους 10 χάνουν τη ζωή τους .

"Τα άτομα που θα έχουν την ατυχία να κάνουν μια λοίμωξη από το συγκεκριμένο στέλεχος κατά κανόνα θα είναι απειλητική για τη ζωή τους" δηλώνει ο Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", Αργύρης Μιχαλόπουλος και εξηγεί πως παράγει μια τοξίνη που λέγεται PVL η οποία καταστρέφει κα τους δύο πνεύμονες.

Το μικρόβιο εισβάλλει στο σώμα είτε με τα σταγονίδια του αναπνευστικού , είτε από μία αμυχή στο δέρμα .

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του σταφυλόκοκκου εντοπίστηκε στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια σε έναν 17χρονο αθλητή και έχει προσβάλλει συνολικά έξι Έλληνες. Μια τριαντάχρονη γυναίκα μάλιστα έχασε τη μάχη για την ζωή. Το μικρόβιο δεν εντοπίστηκε σε νοσοκομεία αλλά σε υγιή άτομα.

Αυτό που ανησυχεί πλέον τους επιστήμονες είναι να μην μεταφερθεί στους νοσοκομειακούς ασθενείς. Οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν η αντοχή του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου προέρχεται από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών κι αυτό γιατί εμφανίστηκε ακόμα και στις ΗΠΑ όπου τα αντιβιοτικά δίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή".

Τα συμπτώματα του μικροβίου είναι ίδια με αυτά της πνευμονίας: Υψηλός πυρετός , βήχας , δύσπνοια, ρίγος και αιμόφυρτα πτύελα

Το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία με πολλούς ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο.